Landbrukseiendommen

Landbrukseiendommen

Eier du en landbrukseiendom? Det finnes en rekke nettsider som gir deg innsikt i lovverk og retningslinjer, og verdifulle opplysninger om eiendommen. Det finnes også smarte kartløsninger som gir deg oversikt over arealet. Vi har samlet den viktigste informasjonen her. Her finner du også informasjon om hvor du skal henvende deg hvis du skal gjøre endringer på eiendommen og eierskap.

Gule påskeliljer vokser i en åker med ulike røde låver i bakgrunnen, og bak det noen fjell dekket av gress og trær.

Innhold

Konsesjon på landbrukseiendom

Konsesjonsloven regulerer omsetningen av fast eiendom generelt. Det er nødvendig med konsesjon for å erverve fast eiendom. Formålet med konsesjon er å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsarealer og sikre et eier- og bruksforhold til det beste for samfunnet.

Skal du overdra eller erverve en eiendom? Hvis det hviler konsesjonsplikt på eiendommen, må ny eier søke tillatelse til å overta eiendommen. Konsesjon er tillatelse fra konsesjonsmyndighetene til å erverve en eiendom.

Bo- og driveplikt

Boplikt

Det finnes tre former for boplikt:

  1. Lovbestemt boplikt er for nær slekt eller odelsberettigede som overtar landbrukseiendom.
  2. Boplikt kan også settes som vilkår i konsesjonssak.
  3. For små eiendommer kan boplikt være betingelse for konsesjonsfrihet i en kommune med forskrift om nedsatt konsesjonsgrense (nullgrense)

Driveplikten

Driveplikten er en personlig og varig plikt. Plikten bygger på at eieren har et ansvar for å forvalte arealressursene på en god måte i tråd med jordlovens formål. Plikten innebærer at jordbruksareal skal drives kontinuerlig, og plikten ivaretar ønsket om å sikre produksjon av mat samtidig som jordbruksarealets produksjonsegenskaper og kulturlandskapet blir ivaretatt.

Nydyrking

Nydyrking av arealer til jordbruksformål kan bare skje etter plan som godkjennes av kommunen. Med nydyrking menes fulldyrking og overflatedyrking av jord, herunder også gjenoppdyrking av jord som har ligget unytta i over 30 år.

Landbrukskart

Gårdskart viser kart over arealressurser, og beregner arealtall for en valgt landbrukseiendom. Tjenesten inneholder det mest oppdaterte kartgrunnlaget som er tilgjengelig på digital form.

I Kilden er markslag, jordsmonn, landskap, beitebruk, skogdata og andre karttema er samlet på ett sted. Her kan brukeren selv bestemme hvilke kartlag som skal vises og i hvilken rekkefølge. Kartlagene kan gjøres gjennomsiktige for å vise flere heldekkende kartlag sammen. Dette gjør at du for eksempel kan se på arealtyper fra AR5* sammen med flybilder, eller flybilder tatt i ulike år over samme område og se på endringer.

Landbruksregisteret er Landbruksdirektoratet sitt kunderegister. Kunderegisteret inneholder informasjon/grunndata om landbrukseiendommer, personer og foretak, og eventuell sammenheng mellom disse enhetene.

Jordleie

Priser på leiejord

Skal du leie ut landbruksjorda di? På nettsidene til Landbruksdirektoratet finner du statistikk over jordleiepriser for de siste år. Tallene i undersøkelsen er basert på gjennomsnittspriser på landsbasis.

En gressmark med vann og fjell bak seg

Jordleieavtale 

Reglene om driveplikt gjelder alle eiere av jordbruksareal. Etter jordlova § 8 har eiere av eiendom med jordbruksareal driveplikt i hele eiertiden. Dette gjelder alle som eier en slik eiendom fra 1. juli 2009. 

Driveplikten kan oppfylles ved at eieren driver selv eller ved bortleie. Eier kan velge å oppfylle driveplikten ved å leie ut jorda. Jorda må leies bort i minst 10 år av gangen. Leiekontrakter ut over 10 år kan kreve delingssamtykke og konsesjonsbehandling. Når eier leier ut jorda, er det fortsatt eier som står ansvarlig for at jorda drives. Det betyr at kommunen forholder seg til eier hvis jorda ikke drives.

Kart kan skrives ut på kommunens egen kartløsning eller via gårdskart.

Omdisponering og deling av dyrka og dyrkbar jord

Dyrka og dyrkbar jord er nødvendig for å sikre matforsyningen på kort og lang sikt. Hvis eieren ønsker å bruke dyrka eller dyrkbar jord til annet enn jordbruksproduksjon, må hen søke om tillatelse. 

I kartportalen Kilden kan du se om det er registrert dyrka eller dyrkbar jord på din eiendom. Søk i kartet på din adresse. Arealinformasjon og eiendomsgrenser er synlige ved målestokk større enn 1:15.000.

Omdisponering

Omdisponering betyr at det gis tillatelse til at dyrka eller dyrkbar jord kan brukes til andre formål enn jordbruksproduksjon. I utgangspunktet er det forbudt med omdisponering, men kommunen kan i særlige tilfeller gi tillatelse. Det finnes ikke et eget skjema for å søke omdisponering av dyrka og dyrkbar jord. For å søke må du sende et skriftlig fritekstbrev.

Søknadsfrist: løpende.

Deling av eiendom

Deling betyr at grenser justeres enten for å lage ny eiendom eller overføre areal mellom eiendommer. Dette gjøres ved at den nye eiendommen, dersom det blir gitt tillatelse, får et nytt gårds- og bruksnummer og nye grenser trekkes opp i matrikkelen. Dette gjør matrikkelmyndigheten i kommunen. For landbrukseiendommer kreves det en tillatelse fra landbruksmyndigheten i kommunen før man kan søke om å opprette en ny matrikkelenhet. 

Dersom eieren av en landbrukseiendom ønsker å overdra deler av eiendommen til noen andre, for eksempel en tomt, er det nødvendig med samtykke fra landbruksmyndighetene.

Søknad om tillatelse til deling av landbrukseiendommer skal sendes til kommunen der eiendommen ligger. Kommunen avgjør søknaden. Vedtaket kan påklages til Statsforvalteren.

Hvis du skal søke om deling kan du benytte søknadsportalen. Hvis du i første omgang bare ønsker å få søknaden behandlet etter jordloven, kan du sende et fritekstbrev til Trondheim kommune, Klima og miljøenheten. Da må du sende inn separat søknad til byggesakskontoret etterpå.

Søknadsfrist: løpende.

Vi må ha disse opplysningene for å behandle en søknad om deling eller omdisponering etter jordloven:

  • Hvem som søker og grunnopplysninger om eiendommen.
  • Eiendommens totalareal, inklusive hvor mye av dette som henholdsvis er fulldyrka jord, overflatedyrka jord/gjødsla beite, skog og annet areal.
  • Når eiendommene består av flere teiger, må det fremgå hvordan teigene ligger i forhold til hverandre.
  • Hva slags bebyggelse det er på eiendommen.
  • Planstatus for området som omfattes av søknaden.
  • Formålet med delingen eller omdisponeringen, og hvorfor du bør få samtykke.
  • Eventuelle rettigheter tilknyttet eiendommen.

I tillegg skal du legge ved kart eller skisse for eiendommene, hvor arealet du ønsker fradelt eller omdisponert er tegnet inn.

Send søknaden med vedlegg til kommunen der eiendommen ligger, på e-post eller som brev i posten. 

Deling - Landbruksdirektoratet  

Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål om deling og omdisponering.

Kulturminner og kulturlandskap


Byantikvaren gir råd om kulturminnevern. Askeladden er Riksantikvarens offisielle database over fredete kulturminner og kulturmiljøer i Norge. Nettstedet Kulturminnesøk gir deg oversikt over kulturminner i Norge.

Lavollen i Bymarka. Foto: Byantikvaren

Lavollen i Bymarka. Foto: Byantikvaren

 

Sist oppdatert: 19.08.2024

Fant du det du lette etter?