Kvalitet i sykehjem - Dragvoll sykehjem

Kvalitet i sykehjem - Dragvoll sykehjem

Innhold

Last ned rapporten her

Vi har i denne forvaltningsrevisjonen undersøkt kvaliteten i tjenestene ved
Dragvoll sykehjem.

Konklusjon

Trygge og sikre tjenester
Dragvoll har vært en enhet som har hatt utfordringer siden oppstart i 2013. Det har blant annet vært hyppig utskifting av ledelse, høyt sykefravær og utfordringer med arbeidsmiljøet. Enheten har det siste året fått på plass en ledelse som samarbeider godt og som har en tettere oppfølging av ansatte. Fra å være en enhet med vedvarende høyt sykefravær, har ledelsen nå tatt flere grep og sykefraværet er redusert. Arbeidsmiljøet ved enheten er godt.

Bemanningen på sykehjemmet framstår som marginal og gir i det daglige ikke rom for å yte noe ut over grunnleggende tjenester. Ansatte jobber i et høyt tempo for å gjennomføre alle arbeidsoppgavene. Enheten har hatt utfordringer med vakanser i turnus, men har den siste tiden fått ansatt mange tilkallingsvikarer.

Enheten har en sykehjemslege i hver etasje. I en av etasjene har ordningen fungert godt, mens i den andre har det i deler av 2024 vært lite kontinuitet i legeressursen.

Det er usikkerhet blant ansatte om hva som skal journalføres hvor, og det oppleves vanskelig å raskt lese seg opp på pasienter. Når det gjelder avviksrapportering, blir ikke dette prioritert i tilstrekkelig grad. Avvik skal fremme læring og forbedring, men det er ingen systematikk i at avvik blir tatt opp i personalgruppa. Legemiddelhåndteringen ved enheten er på flere områder tilfredsstillende. Enheten har imidlertid hatt mange avvik på området, hvor mange omhandler at det er avglemt gitt medisin, og enkelte tilfeller av at det er gitt medisin til feil pasient. Enheten har også hatt flere tilfeller av svinn av medisiner.

Grunnleggende behov
Ansatte på Dragvoll strekker seg langt for pasientene og gir god omsorg og respektfull hjelp.

Pasientene får ikke alltid stå opp og legge seg når de ønsker. Ved fravær hender det at enkelte pasienter noen ganger får en “liggedag”, det vil si at de ikke får hjelp til å stå opp i løpet av dagen. En annen konsekvens av redusert bemanning kan være at pasientenes ukentlige dusj utgår eller blir utsatt. 

Pasientene får tilfredsstilt sine grunnleggende behov når det gjelder ernæring. Måltidene gjennomføres i en rolig og fin atmosfære, og pasientene ser i hovedsak ut til å være tilfreds med maten som blir servert. Pasientene blir ikke risikovurdert for underernæring i tråd med rutinene.

Pasientvarslingssystemet har ikke virket som det skal og oppleves utrygt. Verken fallalarmer og dørvarslingen har hatt god nok funksjonalitet.

Dragvoll mistet sin sertifisering som livsgledesykehjem i 2023 på grunn av manglende oppfølging av livsgledearbeidet. Det er ansatt en aktivitør som arrangerer fellesaktiviteter for pasientene. Det er lite individuelle aktiviteter, og ingen pasienter har fått utarbeidet individuell aktivitetsplan. Mange pasienter blir sittende mye alene, og de får ikke i særlig stor grad mulighet til å være ute i frisk luft.

Brukermedvirkning og individuell tilpasning
Dragvoll har ikke hatt et fungerende brukerråd for brukermedvirkning, men det er igangsatt en prosess for å få på plass dette. Resultatene fra kommunens brukerundersøkelse fra 2023 er ikke blitt fulgt opp.

Pasientene på Dragvoll har en primærkontakt, men flere primærkontakter mener de har for lite tid til å kunne ivareta den enkelte. I innkomstsamtalen legges det til rette for brukermedvirkning og individuell tilpasning, men det er mangelfull dokumentasjon av dette.

Det gjøres individuelle tilpasninger når det gjelder pasientenes kosthold. Det er få individuelle aktiviteter for pasientene, og også døgnrytmen må i stor grad tilpasses kapasiteten hos pleierne.

Det gjennomføres vurderinger av samtykkekompetanse av pasienter. Stikkprøver viser imidlertid tilfeller hvor nødvendige vurderinger ikke er foretatt og at nødvendige vedtak ikke er fattet.

Ansatte har et bevisst forhold til bruk av tvang, og benytter tillitsskapende tiltak for å unngå dette. Dragvoll har, som et av få helse- og velferdssenter i kommunen, ingen vedtak om tvungen helsehjelp. Statsforvalteren antar at det vil være behov for tvangsvedtak også på Dragvoll.

Last ned rapporten her

Sist oppdatert: 17.02.2025

Fant du det du lette etter?