Miljøledelse i Trondheim kommune - anskaffelse og transport
Miljøledelse i Trondheim kommune - anskaffelse og transport
Innhold
Trondheim kommunerevisjon har i denne revisjonen undersøkt hvordan kommunen gjennom sitt miljøledelsessystem følger opp klimaplanens ambisjoner om klimakutt knyttet til transport og anskaffelser.
Konklusjon
Kommunens miljøledelse er i samsvar med standardens krav til drift og styring på transportområdet, men tiltakene for å nå klimamålene må skjerpes. Sammenlignet med 2019 er anskaffelsene i dag mer klimavennlig. I flesteparten av anskaffelser stilles det krav og kriterier for klima der det er aktuelt. Kompetansen på å stille klimavennlige anskaffelser har økt. Kommunens anskaffelsespraksis kan imidlertid bli enda mer klimavennlig, og vi begrunner det med følgende:
- Trondheim bydrift har ikke miljø og klima som kvalifikasjonskrav i mange av anskaffelsene.
- Miljø og klima blir i flere anskaffelser ikke brukt som tildelingskriterium, og blir ofte vektet under 30 prosent.
- I flere anskaffelser er klima i liten grad stilt i kravspesifikasjon.
- Spesielt Trondheim eiendom, Trondheim bydrift og de mindre innkjøpsmiljøene har et forbedringspotensiale i å stille krav og kriterier for klima.
- Anskaffelser av varer, tjenester, veioppdrag og vedlikehold av bygg er i for liten grad klimavennlig.
- Enhetene har utfordringer med å stille gode krav og kriterier blant annet på grunn av manglende tid, ressurser/økonomi og kompetanse.
- Det er utfordrende å nå målet om utslippsfrie bygg og anleggsplasser blant annet på grunn av mangel på strømkapasitet og utslippsfrie maskiner.
- Noen spesifikke klimatiltak benyttes i for liten grad slik som EPD, beregning av klimagassutslipp, materialsvinn og gjenbruk og tiltak for å redusere klimagassutslipp ved transport, bygg- og anleggsplasser.
- Enhetene dokumenterer i liten grad sine vurderinger av hvilke klimakrav og kriterier som er mulig å stille i anskaffelsene, blant annet når miljø vektes lavere enn 30 prosent.
- Klima brukes sjelden som egne kontraktskrav.
- Innkjøpernes kompetanse på klima er ikke tilstrekkelig innenfor spesifikke områder slik som EPD, vareleveranser, produkter og materialvalg. Noen innkjøpere synes det er vanskelig å utarbeide gode kriterier for miljø og klima.
- Noen enheter følger ikke godt nok opp om leverandørene etterlever klimakravene.
Sist oppdatert: 06.12.2021