Lekkasje på privat vannledning

Lekkasje på privat vannledning

Som huseier eier du vannledningen som går fra den kommunale hovedvannledningen til ditt hus, inkludert påkoblingspunkt. Her finner du informasjon om lekkasjesøk, huseier sitt ansvar og hva du bør gjøre hvis du har fått pålegg om å utbedre lekkasje.

Illustrasjon viser tre ulike typer vannledninger
Private og offentlige vannledninger

Innhold

Vannlekkasjer må stanses så raskt som mulig

Vannlekkasjer er sløsing med felles ressurser. Det fører til økte kostnader for vannverkene og dermed økte gebyrer for deg som abonnent. Mindre lekkasjer som ikke blir reparert kan utvikle seg til et ledningsbrudd. Da vil du miste vannet, og du risikerer å bli ansvarlig for skader som oppstår på din egen og andres eiendom. Lekkasjer fører til lavere trykk på vannledningen, noe som øker faren for at forurenset grunnvann eller avløpsvann kan suges inn i vannledningen din. Innsug av forurenset vann kan medføre alvorlig sykdom.

Ditt ansvar som huseier 

Som huseier eier du vannledningen som går fra den kommunale hovedvannledningen til ditt hus, inkludert påkoblingspunkt. Denne private vannledningen kalles stikkledning. Du er ansvarlig for å holde stikkledningen i forskriftsmessig stand i hele anleggets levetid. 

Noen ganger kan flere eiendommer være koblet til samme private vannledning. Da er dere alle ledningseiere, og har et felles ansvar for vannledningen. En slik vannledning som betjener flere husstander kalles fellesledning, eller felles stikkledning. Hvis Trondheim bydrift oppdager en lekkasje på en fellesledning, vil alle som er tilkoblet denne få pålegg fra oss om å utbedre lekkasjen. Grunnen til at Trondheim bydrift sender ut pålegget til alle som benytter fellesledningen er at kommunens sanitærreglement pålegger de som benytter en fellesledning et solidarisk ansvar for vedlikeholdet av den fellesledningen. Eierforholdet til fellesledningen er et privatrettslig forhold.

Hvis det er inngått avtaler om eierskap, ansvar og vedlikehold for fellesledninger, kan avtalen være tinglyst. I de tilfellene kan du finne avtalen hos Kartverket. For eldre fellesledninger eksisterer det dessverre ikke alltid slike avtaler.

Hvordan går du frem for å stanse lekkasjen på vannledningen?

Vi anbefaler at du gjør dette

  • Tar kontakt med forsikringsselskapet ditt. Forsikringsselskapet kan ofte hjelpe deg med å sette deg i kontakt med lekkasjelyttefirma og rørleggerforetak. 
  • Kontakt et firma som driver med lekkasjesøk. Du lurer kanskje på hvorfor lekkasjefirma må kontaktes? Lekkasjelytterne skal finne og påvise lekkasjen(e) før det graves i bakken. Når lekkasjelyttingen skjer, må det ikke være noe forbruk av vann på den aktuelle stikkledningen.
  • Ta kontakt med et godkjent rørleggerforetak. Rørleggerforetaket kan svare på om de er godkjent for denne type oppdrag.
  • Du bør også kontakte takstmann om spørsmål knyttet til eierskap for ledningen.

Hvis lekkasjelyttingen bekrefter at det er lekkasje på ledningen din, må ledningen graves frem. Reparasjonen må foretas av et godkjent rørleggerforetak. Reparasjon av vannlekkasje er normalt ikke søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, men rørleggerfirmaet skal ferdigmelde arbeidet som er utført til Trondheim kommune. 


Trondheim bydrift anbefaler deg å hente inn priser for jobben fra flere godkjente rørleggere.

Alder og tilstand på vannledningen

Vann- og avløpsledninger er som oftest lagt når huset ble bygd. Det kan foreligge opplysninger om alder, materiale og endringer/rehabiliteringer i sanitærmeldinger som kommunen tidligere har mottatt fra rørleggere. Normalt vil man kunne se både materiale og dimensjon der røret kommer inn i bygget. Dersom vannledningen er gammel og i dårlig stand, kan det være lurt å vurdere om du skal skifte hele stikkledningen for å unngå fremtidige lekkasjeproblemer. 


Hvis du for eksempel har vannledning av galvanisert stål, bør du vurdere å skifte den ut. Erfaringsmessig har slike vannledninger begrenset levetid fordi de ruster i stykker. Rørleggerfirmaer kan hjelpe deg med å vurdere om det er behov for å skifte hele vannledningen. Trondheim bydrift anbefaler deg å hente inn priser fra flere godkjente rørleggere før du bestiller jobben.


Rørleggerfirmaer kan også gi deg råd om hvilken metode som er hensiktsmessig hvis hele vannledningen skal settes i stand.  Et alternativ til å grave opp hele vannledningstraseen for å legge nye rør, kan for eksempel være å rehabilitere vannledningen ved å trekke inn en ny, mindre ledning eller plaststrømpe på innsiden av den eksisterende vannledningen. 

 

 

Sist oppdatert: 05.12.2024

Fant du det du lette etter?