Ranheimsfjæra barnehage
Innhold
Velkommen til Ranheimsfjæra barnehage
Ranheimsfjæra barnehage har nye flotte lokaler, og består av tidligere Ranheim barnehage og Ranheimsletta barnehage. Vi ligger landlig til nede ved fjæra, midt mellom Ranheim kirke og idrettsplassen.
Vi har Ranheim barneskole og Hansbakken barneskole som nærskoler.
Ranheimsfjæra barnehage består av tre fløyer, hvor ca. 98 barn har tilhørighet.
Sjøstjerna er for de aller yngste barna. De er delt opp i Krabben og Tangloppa med 15 barn hver.
Fjæra er mellomgruppen vår. Det er ei fløy med 2- og 3-åringer. De er delt inn i tre grupper, og 10 barn på hver gruppe.
Korallen er for de eldste barna. De er inndelt i Perla for 3- og 4-åringene, og Konkylien for 5-åringene. De er til sammen 38-40 barn.
Foreldreportalen
Vi bruker Vigilo til kommunikasjon med foresatte i barnehage, SFO og skole.
Åpningstid
Kl. 07.15-16.30.
Kostpenger
Kr 300 per måned.
Ny i barnehagen
Vi vil ønske dere velkommen til Ranheimsfjæra barnehage.
I forbindelse med oppstart i barnehagen følger vi Trondheimsmodellen; foreldreaktiv tilvenning til barnehagen der foreldre til de yngste barna er sammen med barnet i barnehagen 5 dager ved oppstart.
Vi vil også invitere foreldre og barn til flere organiserte besøk i barnehagen i løpet av våren/sommeren.
Her finner du mer informasjon om oppstart og Trondheimsmodellen (Liten og Ny).
Når dere er ny i barnehagen vet vi at det kan melde seg mange spørsmål. Vi har derfor laget et informasjonshefte til nye foreldre. Her kan dere få litt informasjon om hvordan det er å begynne i vår barnehage.
Hvis det skulle være noe dere lurer på, så ta kontakt.
Velkommen skal dere være!
Barnehagens årsplan og innhold
Årsplanen er vårt arbeidsdokument. I tillegg skal den være kilde til informasjon om det pedagogiske arbeidet til foreldre, politikere, kommunen og andre samarbeidspartnere.
Vi ønsker å ha et langsiktig fokus i vårt pedagogiske arbeid, og jobber med våre satsingsområder over tid. Årsplanen gjelder for to år.
Hvis du ikke har fått den i papirutgave og ønsker det, så ta kontakt med oss.
Hverdagen i barnehagen
Hverdagen vår er rammen rundt det gode livet i barnehagen. Barnehagehverdagen rommer både omsorg og et mangfold av muligheter for erfaringer og læring gjennom opplevelser og aktiviteter av ulike slag. Den består av lek, aktiviteter og rutiner som gir mulighet til nære samspill barna imellom, og mellom barn og voksne.
I vår barnehage tar vi utgangspunkt i barnas styrker og interesser, og lar barna få medvirke i sin egen hverdag.
Personalet er medforskere og undrer seg sammen med barna i det de er opptatt av. Det betyr at vi som voksne ikke gir alle svarene, men stiller spørsmål som inspirerer barna til å søke ny kunnskap og erfaring.
Kvalitet i tilbudet
Forståelse av hva som er kvalitet i barnas hverdag kan være ulik. Det er også ulikt hva foreldre ønsker for sine barn. Det er derfor viktig for oss å synliggjøre vår forståelse av kvalitetsbegrepet.
Omsorg og gode relasjoner er grunnleggende viktig hos oss og preger alle hverdagssituasjoner. Omsorg har verdi i seg selv og er en viktig forutsetning for barns trygghet og trivsel - som igjen gir rom for utvikling og læring.
Vi vil at barna skal oppleve glede, mestring og sammen med barn og vokse få oppleve et miljø preget av glede, humor, kreativitet og omtanke for fellesskapet. Personalet ønsker å gi barna gode læringsvilkår, og omsorg, lek og læring må ses i en sammenheng.
Personalet i barnehagen møter barnet der det er, for å stimulere nysgjerrighet og interesse for kunnskap. Det er barnas egne interesser og spørsmål som skal danne grunnlaget for gode læringsprosesser. Det betyr at barn ut fra modenhet gis rom for å undre seg og å være spørrende. For at dette skal skje må den voksne utfordre barnet, dele av sin kunnskap og utvise engasjement og oppfinnsomhet.
Vi ønsker også å være en god støttespiller for foreldrene.
I forbindelse med å yte kvalitet betyr også personaltetthet mye. Alle kommunale barnehager har de samme kriterier når det gjelder tildeling av personale per barn. Vår åpningstid forsøker å ta hensyn til brukernes behov, men også behovet for tettest mulig bemanning i den tiden på dagen hvor alle barn er til stede. Slik mener vi at vi bedre kan ivareta utviklingen til enkeltbarnet, og kunne gi den kvaliteten på tilbudet som vi ønsker.
Grønt Flagg og miljøarbeid
Ranheimsfjæra barnehage er stolt eier av Grønt flagg. Vi ønsker at barna skal være delaktige i miljøarbeidet, og forsøker å innlemme dette arbeidet i vår hverdag. I tillegg til å jobbe med det i hverdagen, har vi også egne miljøuker hvor vi har et ekstra fokus på miljøarbeidet.
Ulike temaer vi har hatt fokus på:
- kosthold
- energisparing og strømsparepoliti
- avfallssortering og miljømerking
- gjenbruk
Her er våre siste fokusområder for å få det grønne flagget videre.
"La mæ få klar det sjøl"
Dette er et område vi har stort fokus på. Vi voksne er bevisst på at barna klarer mye selv – og vi er derfor på jakt etter hva barna kan slik at de får gode mestringsopplevelser. Vi ønsker selvhjulpne barn med tro på egne evner. Vi skal støtte og veilede, og ikke ta over situasjonen som barnet kan håndtere selv.
Vi ser at barna viser entusiasme og glede ved å klare daglige utfordringer. De blir selvhjulpne og initiativrike, og får tro på egne evner. Vi legger også til rette for at barna skal klare sjøl, sammen med de andre barna. De skal få erfaring med, og oppleve gleden ved både å gi, men også å få hjelp av hverandre.
En slik måte å jobbe på har også en ergonomisk gevinst når det gjelder voksne. Med bevisste voksne kan en unngå en del tunge løft og uheldige arbeidsstillinger.
Samarbeid med matematikksenteret
Matematikksenteret og Ranheim barnehage innledet et samarbeid i januar 2017. Samarbeidet går blant annet ut på at ressurspersoner fra senteret er i dialog med ansatte i Ranheim barnehage om matematikkaktiviteter senteret utvikler for barnehagebarn. Dette innebærer felles refleksjon og dialog i forkant, underveis og etterkant av utprøving av matematikkaktiviteter med barna. I den forbindelse fotograferer og filmer Matematikksenteret barn og voksne i matematikkaktivitet.
Bildene og filmene blir publisert på matematikksenterets nettsider sammen med et skriftlig materiale der barnehagelærere fra hele landet kan hente inspirasjon til arbeid med fagområdet antall, rom og form til sin barnehage. Eksempler på en slik nettressurs fra Ranheim barnehage finner dere her:
Å lære matematikk gjennom litteratur (PDF)
Samarbeidsutvalg og FAU
Alle foreldre i barnehagen utgjør foreldrerådet. De velger sine representanter til barnehagens samarbeidsutvalg (SU) og til foreldrenes arbeidsutvalg (FAU).
Samarbeidsutvalget er et rådgivende organ for enhetsleder, og skal behandle og gi råd i saker som vedrører enhetens kvalitet og innhold. Samarbeidsutvalget ved Ranheimsfjæra barnehage består av tre foreldrerepresentanter og tre ansatterepresentanter - i tillegg til styrer.
Se brosjyre Brukerråd, hva da? (PDF)
Medlemmer
- Bjørn Morseth, foreldrerepresentant - leder i brukerråd, e-post:
- Siri Punde Granås, foreldrerepresentant
- Ole Johan Singsdal, foreldrerepresentant
- Anne Sund, pedagogisk leder og ansatterepresentant
- Ine Fredriksen, verneombud og ansatterepresentant
- Grethe Eidem, fagleder og ansatterepresentant
- Gjertrud Laugen Forbord, enhetsleder
Foreldrenes arbeidsutvalg: Disse arrangerer en del fellesarrangement som juletretenning, dugnader, sommerfest og så videre. Det henger oppslag på hver fløy over hvem som er med i FAU.
Gå gjerne inn på sidene til det nasjonale foreldreutvalget FUB for mer info.
Feriestenging
Det er gjort vedtak om at alle kommunale barnehager i Trondheim holder stengt 3 uker i fellesferien. Samarbeidsutvalget har fattet vedtak om at jul og påske behovsprøves, men med redusert åpningstid 08.00-16.00.
2024-2025
Sommerstengt i 2024 og 2025:
- uke 28, 29 og 30
Jula 2024
- det sendes ut forespørsel til foreldre om behov i mellomjula. Det vil være redusert åpningstid 08.00-16.00
Påska 2025
- mandag og tirsdag i stille uke: det sendes ut forespørsel til foreldre om behov. Det vil være redusert åpningstid 08.00-16.00
- onsdag stengt
Oppstart for de yngste
Vi har en foreldreaktiv tilvenning for de yngste barna. Det vil si at barn og foresatte blir invitert til besøk i barnehagen før oppstart. Når barnet begynner i barnehagen er foreldre sammen med barnet minimum fem dager.
Planleggingsdager 2025
Barnehagen har fem planleggingsdager hvert barnehageår. Barnehagen er stengt disse dagene. Dagene bruker personalet til kursing, planlegging og forberedelser.
- 31. januar 2025
- 23. juni 2025
- 24. juni 2025
- 15. august 2025
- 9. oktober 2025
- 10. oktober 2025
Last ned skole- og barnehagekalender i PDF-format
Spesialpedagogisk tilrettelegging
Barn med nedsatt funksjonsevne har krav på spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging. Les om hvordan vi jobber med helhettlig modell for inkluderende praksis.
Priser
For kommunale barnehager
Spesialpedagogisk tilrettelegging
Barn med nedsatt funksjonsevne har krav på spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging. Les om hvordan vi jobber med helhettlig modell for inkluderende praksis.
Godkjenning og tilsyn
Kommunen godkjenner og fører tilsyn med barnehager etter barnehageloven og etter folkehelseloven.
Tilsyn kan være varslet på forhånd eller uanmeldt.
- Barnehagemyndigheten godkjenner og fører tilsyn etter kravene i barnehageloven.
- Klima- og miljøenheten godkjenner og fører tilsyn etter forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.
Rapporter fra tilsyn blir lagt ut på barnehagens nettside.
Barns psykososiale miljø
Utdanningsdirektoratet om mobbing
Rapporter
11.03.2013
Retting gjennomført 03.02.2014.
06.03.2014
Tilsyn etter forskrift om helsevern i barnehager (PDF)
Retting gjennomført 30.05.2014.
08.01.2020
Saken ble avsluttet 25.09.2020.
Kontaktinfo
Postadresse: Trondheim kommune, Ranheimsfjæra barnehage, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim
Telefonnummer:
Korallen (Konkylien og Perla): 95 26 30 20 / 95 76 75 82
Fjæra: 95 26 30 19 / 95 26 30 59
Sjøstjerna (Tangloppa og Krabben): 95 81 75 63 / 95 87 54 92
TK-kode: 022122
Telefon:
Adresse: Lutelvvegen 1, 7055 RANHEIM
Leder
Gjertrud Laugen Forbord
Enhetsleder
Annen:
E-post:
Finn ansatt
Sist oppdatert: 09.01.2025